Concept
Wie aan het Rijksmuseum denkt, denkt aan de Hollandse 17de eeuw. En niet voor niets: het museum herbergt een grootse collectie topstukken uit de glorie van de Gouden Eeuw. Het is een periode waarin de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan haar absolute hoogtepunt staat op het gebied van handel, wetenschap en kunsten. Het is de eeuw van Rembrandt, en van de VOC; een opwindende tijd vol innovatie, rijkdom en nieuwe geuren en smaken. Dat wordt allemaal weerspiegeld in de prachtige collectie van het Rijksmuseum. Daardoor is het Rijksmuseum niet ‘slechts’ een plek waar kunst wordt behouden en geconserveerd, maar een plek waar de vaderlandse geschiedenis behouden en tastbaar wordt.
Stilleven
Rijks Conserven gaan uit van het Hollandse stilleven uit die roemruchte 17de eeuw. Deze werken vatten immers perfect de Gouden Eeuw samen. Juist op stillevens konden Hollandse schilders hun kennis en kunde tonen, vooral in de detaillering, in de weergave van texturen en in de realistische lichteffecten. Tegelijk tonen de werken de rijkdom van de Hollanders en de vruchten van hun verre reizen: zilveren bestek, fijn linnen, exotisch fruit en luxueuze specerijen. Het zijn pronkstukken vol symboliek, die een belangrijk deel van onze vaderlandse geschiedenis weergeven.
Conserveren
De stillevens van de 17de eeuw zijn vaak ook vanitas-taferelen; schilderijen waarin we worden gewezen op de tijdelijkheid van ons aardse bestaan. Het Rijksmuseum doet alles om die beelden, die juist de kijker vragen zich te richten op het eeuwige leven, te behouden en te conserveren. Ook Rijks Conserven richten zich op dit behoud. Het zijn expliciet conserven; speciaal ontwikkeld om lang te bewaren. Het zijn dan ook géén producten die koeling vereisen of die snel over datum zijn.
Smaken
Rijks Conserven verbinden geschiedenis, kunst en mensen op simpele, maar innovatieve wijze: door bijzondere smaken uit het verleden te vertalen naar het nu. Van een afgebeelde krab met olijven is een krabspread met olijfolie gemaakt. Een afgebeelde varkenskop wordt nu een droge worst met de typische VOC-smaken foelie en nootmuskaat. Van exotische vruchten maken we siroop, met opnieuw typische VOC-specerijen – dit keer kruidnagel en kaneel. En wat destijds misschien aardbeziemoes of wrongel werd, wordt nu aardbeienjam met kruidige korenwijn, en curd met steranijs. Telkens kwalitatieve producten met authentieke smaken uit de Gouden Eeuw.
Presentatie
Producten van Rijks Conserven tonen duidelijk hun inspiratiebron; elk etiket toont het meesterwerk uit het Rijksmuseum en draagt in haar titel de voornaam van de schilder van dat werk. Dat maakt de ervaring nog persoonlijker, als het proeven van het smakenpalet van de stillevenschilder. In de presentatie worden Rijks Conserven daarnaast terug in hun oorspronkelijke omgeving als ingrediënt gefotografeerd: precies volgens de gebruikte compositie, het gebruikte kleurenpalet en de gebruikte belichting. In een snelle oogopslag lijken Rijks Conserven zo zelf al oorspronkelijke schilderijen. Maar wie beter kijkt, ziet dat ze juist een ode zijn aan die 17de-eeuwse meesterwerken.
Ons prijswinnende team! 
Concept, art direction en design: Birgitta van Langeveld. Styling en art direction: Alexandra Schijf. Fotografie: Simone van den Berg.Tekst: Fenneke van der Aa

terug naar boven